Screen House, Toorak

 

Client: Undisclosed

Location: Toorak

Completion: 2006

The objective was to reinterpret the archetypal three-bedroom house, complete with car parking, and fit it onto the existing site. The size of the site meant there was little opportunity for a front garden or, indeed, any ‘defensible space’. However, the owners were keen to install some kind of buffer that would provide a sense of privacy. The answer was found in the form of a decorative, laser-cut, powder-coated steel screen. Inspired by nature and branches of trees, the screen is essentially a reinterpretation of a front garden. The pattern is delicate and lace-like which forms a pattern that casts shadows and reflects light throughout the day. When the screen is lit in the evening, the entire home resembles a glowing lantern, creating a real sense of theatre.

 

Inside the home, the ‘nature’ aesthetic is reinforced though the clever selection of fittings and fixtures. These include a custom-made, glass window – etched with a delicate tree graphic – which divides the foyer from the main living area. The use of light wells throughout the home provides a spacious, airy feel, while the main living areas are open-plan. All three bedrooms have balconies, and a north-facing rear courtyard further extends the living space externally. To further maximise space, parking is at basement level, underneath the home.